PRESENTACIÓ

PROJECTE INTERACTIU MEMÒRIA HISTÒRICA A CABANES

http://memorialcabanes.bloc.cat/

 

 

Després de mesos de treball i investigació, presentem aquest modest projecte que pretén ser una eina interactiva per reconstruir la memòria històrica d’aquesta localitat.

            Baix l’estructura  de la web: http://memorialcabanes.bloc.cat/ , hem anat reconstruint aspectes com ara una cronologia dels anys de la república i la Guerra Civil al poble ( replegant tota la informació existent a les actes plenàries, publicacions de l’època, etc), i presentant un ordre de fàcil lectura a partir d’un index obert, a la part dreta de la web, aquests apunts seran una contextualització de l’època, amb aspectes interessants com la canviant nomenclatura dels carrers, les successives corporacions municipals, i demés informació d’aquell període històric.

            No obstant, la principal aportació és el poder haver aplegat al “expedients de responsabilitat política”, que són “l’excusa jurídica” que va montar el franquisme per castigar, reprimir i inclòs eliminar físicament als defensors de la legalitat republicana.

            Hem fet un apartat personal ( punts inclosos en el 4.2), de totes i cadascuna de les persones de les quals hem pogut llegir els expedients, i expliquen, en el punt 7, com accedir de primera persona als expedients.

            La “ innovació” d’aquesta web és precisament que es tracta d’una iniciativa oberta a la participació; embastem i creem la columna vertebral d’una redacció, que només tindrà sentit en aportacions personals; qualsevol pot participar, baix de cada cas concret, ( mirar apartat de comentaris), ampliant i o contrastant la informació publicada; vivències de familiars, documentació recuperada, memòries, curiositats.

            La idea és continuar ampliant contínuament la web, i continuar en l’ampliació de la informació; en breu període de temps inclourem dos testimonis nous; el fruit d’una entrevista al ja mort dirigent comunista Vicente Casans Escorihuela, feta fa anys per estudiants de la UJI, o una entrevista recent a persones de la localitat que van haver de “fugir” amb l’aplegada del front de la Guerra al poble.

            En l’apartat de fotografies també anirem penjant poc a poc tot una sèrie d’imatges que hem anat replegant.

            Però, repetim, allò important ara és la col·laboració ciutadana, ampliar els camps de la web, aportar més informació; l’objectiu és clar, reconstruir la història local, i dignificar la memòria de les víctimes de tota repressió.

            Les aportacions es poden fer en l’apartat de comentaris de cada publicació en web, o directament al correu regallero@hotmail.com

            Benvinguts i benvingudes, doncs, a aquest apassionant busseig en la història del nostres poble, en la història dels nostres avantpassats.

[@more@]

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: PRESENTACIÓ

  1. budoushi diu:

    Però, repetim, allò important ara és la col·laboració ciutadana, ampliar els camps de la web, aportar més informació; l’objectiucheap jerseys és clar, reconstruir la història local, i dignificar la memòria de les víctimes de tota repressió.

Els comentaris estan tancats.